TIPS EN WEETJES

Onthaal

• Vanaf 7.00 uur t.e.m. 8.30 uur vangt juf Seda of juf Aylin de peuters op in de voorschoolse opvang. Omwille van de corona-maatregelen (code oranje), vragen wij de ouders voorlopig om niet op de speelplaats te komen. De peuters worden dus aan de nadarhekken afgezet en daar onthaald.

• Tussen 8.30 uur en 8.40 uur mogen de peuters de klas binnenkomen en worden ze door de juf hartelijk verwelkomd. De juf ondersteunt hen bij het uittrekken van hun jasje en het leegmaken van hun schooltas.

• Zorg ervoor dat de jas een stevig en groot lusje heeft om hem gemakkelijk omhoog te hangen.

Tussendoortjes

• Schrijf de naam of het kenteken van je peuter op het fruitdoosje of de schil van het fruit, op de drinkfles met water en op de brooddoos.

Briefwisseling

• Aan het einde van de week of van een thema krijg je digitaal, via Gimme, een overzicht van de week. Op die manier blijf je op de hoogte van wat wij in de klas allemaal doen.

• Alle invulbrieven voor het secretariaat ontvang je ook digitaal. Let erop dat je de brieven van je kind tijdig en volledig invult. Schrijf de naam en de voornaam steeds volledig uit.

• Soms worden er ook nog brieven op papier meegegeven via het plastic mapje van je peuter. Geef ook deze ingevulde brieven met het plastic mapje zo snel mogelijk of tegen de gevraagde datum terug mee.

• Het mapje gaat meestal ‘s avonds mee naar huis omdat de juf de brieven er tijdens de middagpauze instopt. De peuters die maar een halve dag komen, krijgen het plastic mapje de dag nadien.

Wat meebrengen naar de klas en wat niet?

• Er hoeft geen reservekledij in de schooltas, er is voldoende reservekledij in de klas. Na een ongelukje worden die kleren thuis gewassen en weer meegegeven.

• Zorg ervoor dat je peuter altijd een zakdoek in zijn jaszak heeft zitten. Zo kunnen de leerkrachten tijdens de speeltijd gemakkelijk voor een propere neus zorgen.

• Wij vragen per kind een pak vochtige doekjes en een doos plukzakdoekjes. Zo kunnen wij een heel schooljaar lang propere gezichtjes en handjes toveren.

Alvast bedankt!

Wat hoort er in de schooltas?

• Een (voldoende grote) rugzak met een rits is gemakkelijk te hanteren door je peuter en heeft voldoende opbergruimte voor al de spullen. (In de lente kan ook de jas erin wanneer het in de namiddag te warm wordt.)

• Een stuk fruit (geschild in een fruitdoosje) met de naam of het kenteken van je peuter.

• Een brooddoos met boterhammen en een doorzichtige drinkfles met water, opnieuw met naam of kenteken. (Een doorzichtige drinkfles zorgt ervoor dat juf en kind kunnen zien hoeveel er al gedronken werd.)

Jassen en toebehoren

• De kleren van je peuter kunnen vuil worden in de klas en op school. Denk maar aan verf, lijm en tussendoortjes die kunnen gemorst worden. Wij spelen ook veel in de tuin.

• Gemakkelijke kleren en buitenschoenen die de kinderen zelf aan en uit kunnen trekken stimuleren de zelfredzaamheid van je peuter. Voor een kind dat dringend naar het toilet moet, zorgt een broekpak waarvan hij de knopen niet kan vinden gegarandeerd voor ongelukjes.

• Op woensdagvoormiddag gaan we op stap. Zorg zeker die dag voor aangepaste kledij. Bij herfstweer: een goede jas die tegen regen en wind kan en aangepast schoeisel zoals regenlaarzen. Ons motto: slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel! ;-)

• In de winter zorgt een winterjas met een goede kraag en een kap ervoor dat je peuter minder snel een sjaal en een muts nodig heeft.

• Zet ook het kenteken of de naam in de sjaal, de muts en de wantjes van je peuter tijdens de winter. Tijdens de zomer graag ook in de jas of de truitjes van je peuter.

• Tip: Maak in de winter een touwtje vast aan de wantjes van je peuter en haal het door de mouwen. Zo verliest hij/zij ze minder snel..

• Bij zonnig weer tijdens de zomer vraag ik graag om je peuter ‘s morgens al in te smeren met zonnecrème en dan mag je ook altijd zonnecrème meegeven naar school.

• Tip: Een pet of een hoedje beschermt tegen de zon.

Zindelijkheid

• Onze school verwacht dat peuters zindelijk zijn. Dat betekent dat ze het een dag zonder luier redden. Wanneer de peuter bij de instap nog niet zindelijk is, vragen we om vooraf contact op te nemen met de school. In samenspraak met de directie en zorgcoördinator, zal bekeken worden hoe de instap dan het best verloopt.

• Zie ook: 'Zindelijkheidstraining: instappen in de kleuterschool'

Materiaal

• Soms doen de leerkrachten een oproep om bepaalde materialen mee te geven naar school. Dat is uiteraard niet verplicht, maar het wordt altijd erg geapprecieerd.

Afscheid

• Neem kort en duidelijk afscheid.  Zeg tegen je kind dat jij (of iemand anders) hem/haar straks komt halen.  Geef nog een zoen en wuif gedag terwijl je vertrekt.  Ga niet terug als je kind begint te huilen.  Dat maakt hem/haar onzeker (Moet ik toch niet blijven ?).

• Doe nooit ‘de grote verdwijntruc’.  Neem wel degelijk afscheid van je kind.  Verdwijn niet stilletjes terwijl hij/zij het niet in de gaten heeft.  Dan voelt de peuter zich terecht bedrogen en zal hij zich de volgende keer stevig aan je vastklampen.

• Laat hem regelmatig naar school gaan.  Een kind dat nu eens wel en dan weer niet gaat, went nooit echt aan het schoolleven. Het kan dan ook moeilijk een plaatsje veroveren in de groep.

• Bekijk het positief.  Weet dat naar school gaan voor een kind dat er aan toe is, een heerlijke uitbreiding is van zijn leef- en belevingswereld.  Geniet mee van deze verruiming. (Uit: Brieven aan jonge ouders)

Heb je nog vragen of zin in een babbeltje?

• Voor vragen of een kort babbeltje ben je steeds welkom voor of na de schooluren.